AHLAT Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Bitlis iline bağlı bir ilçe olan Ahlat, Van Gölü kıyısında yer almaktadır.
Tarihî bir ilçe olan Ahlat’ta yaklaşık 40 bin kişi yaşamaktadır. İlçedeki Selçuklu Dönemi’nden kalma mezar taşları, Türk tarihi açısından önemli veriler sunan, günümüze kadar gelmiş tarihi kalıntılardandır. Ahlat, Van Gölü’nün en güzel kıyılarından birine sahiptir. Bu imkân değerlendirilerek ilçede su sporları gelişmiştir ve yaz mevsiminde göle girip yüzülebilmektedir. Doğal güzelliklerin ön planda olduğu ilçe, Selçuklu ve Osmanlı’dan kalma mirasıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir.

Ahlat folkloru diye adlandırdığımız düğün, kına, nişan, asker uğurlama, yöresel çocuk oyunlarımız ilçemizde halen devam ettirilmektedir.

image

İlerleyen süreçte Akkoyunlu ve Safevi hâkimiyetinin de etkin olduğu bölgeye Osmanlılar Çaldıran Savaşı ile 1514 yılında giriş yapmıştır. Daha sonra İran denetimine tekrar girdiği görülse de Ahlat, Kanuni Sultan Süleyman’ın İran Seferi sonucunda kesin olarak Osmanlı’ya bağlanmıştır. 1915 yılında gerçekleşen Rus işgaline kadar Ahlat, uzunca bir süre Osmanlı’ya bağlı kalmıştır. En sonunda Ahlat, 1929’da Van’a, 1936’da ise Bitlis’e bağlı bir ilçe konumuna gelmiştir.

Tarihi boyunca birçok kavim ve hanedanlık arasında el değiştiren Ahlat, yoğun tahribata uğramasının yanı sıra birçok kalıntıyı da günümüze kadar taşıyabilmiştir. Eski çağlardan günümüze kadar önemli bir yerleşim olma özelliğini koruyan Ahlat, tarihî ve doğal varlıkları ile cazibe merkezi niteliği taşımaktadır ve önemli bir turistik merkezdir.